- Rusland importeert nog steeds westerse technologie voor haar wapens.
- Ongeveer de helft daarvan komt van Amerikaanse en Europese fabrikanten, blijkt uit een Oekraïens-Amerikaans rapport.
- Onderzoekers vonden onder meer computerchips van Intel en AMD in Russische wapens
- Lees ook: Rusland laat olietankers gewoon via de Rode Zee naar India varen, ondanks risico van aanvallen op commerciële schepen
Rusland slaagt er nog steeds in om westerse sancties te omzeilen voor technologie die het Russische leger goed kan gebruiken bij de oorlogsvoering in Oekraïne.
Naar schatting importeerde Rusland in de eerste tien maanden van 2023 voor bijna 9 miljard dollar aan elektronica uit de VS en de Europese Unie, terwijl die eigenlijk niet aan Rusland verkocht mag worden.
Dit blijkt uit een rapport van Amerikaanse en Oekraïense onderzoekers van de denktank Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions en de Kyiv School of Economics.
De elektronica bestaat vooral uit computerchips, lagers, navigatiesystemen en allerlei elektronica die het Russische leger gebruikt voor raketten, drones en gepantserde voertuigen.
In de eerste tien maanden van 2023 bevatte ten minste 44 procent van de door Rusland geïmporteerde tech onderdelen die waren gemaakt in de VS en de EU, blijkt uit het onderzoek
Veel van de onderdelen kwamen van chipfabrikanten zoals Intel, Advanced Micro Devices en Texas Instruments. Tussen januari en oktober 2023 werd er door Rusland voor 351 miljoen dollar aan onderdelen van Intel geïmporteerd. Het land wist in dezelfde periode de hand te leggen op 269 miljoen dollar aan producten van Analog Devices. Ook werd er voor 174 miljoen dollar aan apparatuur van AMD en voor 140 miljoen dollar aan spul van Texas Instruments geïmporteerd.
In totaal importeerde het Kremlin in de eerste tien maanden van afgelopen jaar voor 8,8 miljard dollar aan technologie uit de VS en Europa, volgens de onderzoekers.
China speelt belangrijke rol bij doorverkopen westerse technologie aan Rusland
Er is geen sprake van rechtstreekse handel tussen de genoemde westerse bedrijven en Rusland. Veel van de producten kwamen via derden in Rusland terecht, waarbij China en Hongkong de hoofdmoot van de zendingen voor hun rekening namen.
"Het is duidelijk dat Rusland nog steeds aan grote hoeveelheden producten kan komen waarvan we denken dat ze belangrijk zijn voor de militaire industrie", schrijven de onderzoekers.
Dat betekent niet dat de westerse sancties helemaal geen nut hebben. Volgens de onderzoekers daalde de Russische import van geavanceerde elektronica met tien procent sinds het begin van de oorlog.
De onderzoekers kwamen er daarnaast achter dat 45 procent van de technologie die Rusland in de eerste drie kwartalen van 2023 importeerde voor gebruik in wapens, afkomstig was van Chinese fabrikanten.
Het rapport suggereert dat Rusland nog altijd afhankelijk is van geavanceerde elektronica uit het Westen voor haar wapens. Het zou betekenen dat controle op de export een effectief middel kan zijn om de militaire slagkracht van Rusland in te dammen.
De onderzoekers roepen westerse beleidsmakers op om de restricties te verscherpen voor landen die als tussenpersoon optreden in de handel met Rusland. Ook zou de private sector meer aan zelfregulering moeten doen.
De Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions is deels gelieerd aan de stafafdeling van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Michael McFaul, voormalig ambassadeur van de VS in Rusland en momenteel hoogleraar aan Stanford, staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep.